Most már itt fogom leírni a konyhai tevékenységeim eredményét. Egyik ismerősöm, barátnőm példáján felbuzdulva leírom miket szoktam sütni, főzni, hogy mindenről meglegyen a saját receptem.
Egyik kedves kolléganőmnek volt a szülinapja, és arra készült. 20 cm volt kb az átmérője, tehát nem nagy. Sima piskóta volt 4 tojásból az alap. A töltelék pedig 2 dl tejszín, 1 tábla csoki és egy kis zselatin. A tejszínt felforraltam, beletettem a csokit, majd kihűtöttem. Hidegen habbá vertem, közben tettem bele egy teáskanál feloldott zselatint. A csokigallért pedig sütőpapíron készítettem. Előbb a fehér csokit olvasztottam, és a pöttyöket készítettem el, majd a barnát és azt is ráterítettem a papírra. Utána vártam, hogy dermedjen, de még ne törjön, és rátekertem a torta oldalára. A tetejét fehér csokival, és csoki forgáccsal díszítettem.
Az alábbi tortát Évi unokatesómnak készítettem. Szeptember 18-án a legszebb dolog történt vele, ami egy nővel történhet: életet adott kisfiának, édesanya lett. Utána héten 24-én volt a születésnapja. Mivel Amsettenben élnek, így akkor nem köszönthettem személyesen. A múlt héten itthon voltak, és szombaton (11.02.) meglátogattuk őket. Nándi baba egy tünemény. A torta 5 tojásos piskótából készült, csoki krémmel van töltve. Kívül kakaós, és natur tejszínnel van díszítve, és transzfer fóliával díszített csoki van a torta tetején.
Nagyon egyszerű feltéttel készítettem, mert a kevesebb néha több. És jobban is ízlik, mint amit anno csináltam, és minden volt rajta egyszerre. A tésztát kb fél kiló lisztből csináltam, úgy, hogy fele finom, fele rétes liszt. Hozzávalók: kb 25 dkg rétesliszt kb 25 dkg BL55 (finomliszt) 1 tojás 1 tk só 2 tk cukor 4 dkg élesztő kb 2,5-3 dl tej 1 ek olaj. Ebből kézzel lágy tésztát dagasztottam, majd letakarva hagytam kelni. Nem vettem elő a kenyérsütő gépet, mert mire előszedem, mindent belemérek, addig félig kidolgoztam, és így jobban érzem az összetevők arányát, mint a géppel. Keleszteni amúgy sem jó a gép, mert alul túlmelegszik, felül meg hideg marad a tészta, és még kérge is lesz. Szóval műanyag kelesztő tál, abban dolgozom ki, (mivel nincs meg a teteje) így általában folpackkal szoktam letakarni. A szószhoz kb másfél liter házi paradicsomlevet tettem fel főni, és egy kicsi sót, borsot, meg oregánót tettem bele. Majd később beledaraboltam egy nagyobb gerez...
Helyes, helyes!!! Követni fogom ezt is, és Neked sokkal több kitartást kívánok hozzá, mint amennyi nekem volt! :)
VálaszTörlés