2010. december 7., kedd

Töltött-hajtogatott kelttészta (vagyis kombe)

Ottisnál láttam, és egyből neki is álltam. Isteni finom, és nagyon laktató. Páromnak, és Kisfiamnak is nagyon ízlett, és két hétig kb kétnaponta sütöttem egyet. 

Töltelék hozzávalói:
  • kb 2 dl tejföl, 
  • pici só
  • pici bors
  • kolbász aprítva (ízlés szerint, de min 10 dkg)

A tetejére kell egy tojás, sajt, és bármilyen mag, amit szeretünk, de a mag el is hagyható.

A rétegek közé kell 10 dkg vaj olvasztva és  5 ek olaj.


Hozzávalók a tésztához:
  • 3,5 dl tej, 
  • 1 dl víz, 
  • 1 tk cukor, 
  • 1 ek só, 
  • 30 dkg finomliszt, 
  • 30 dkg rétesliszt
  • 2,5 dkg friss élesztő vagy 10 g szárított, 



A töltelék hozzávalóit összekeverem, a vajat megolvasztom, és elkeverem az olajjal.  A tészta hozzávalóiból lágy tésztát készítek, és három részre osztom. 
Kinyújtok egy rész tésztát olyan nagyra amennyire csak tudom, bekenem az olaj és vaj keverékének felével, majd a második rész tésztát is kinyújtom akkorára mint az első. Ráteszem, és megkenem a töltelékkel. Ezután a harmadik rész tésztát is kinyújtom, és annak a tetejére rákenem az olaj és vaj másik felét, majd az egészet összehajtom. Méghozzá úgy, hogy a téglalat hosszabbik oldalát mindkét oldalról középre hajtom, majd merőlegesen ezt megismétlem. sütőpapíros tepsibe rakom, és a tetejét bevágom a két felező, és a két átló mentén.  Letakarva egy órát hagyom kelni. Amikor megkelt,  bekenem tojással, megszórom sajttal, és szezámmaggal. 180 fokon 30-35 percig sütöm, és utána tálalom. Az első még melegen elfogyott.

Többféle töltelékkel lehet csinálni, Nálunk már volt virslis, kolbászos, csak simán foghagymás tejfölös.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése