Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: február, 2011

Mindennapi kenyerem

Kép
Szóval a nemrég bemutatott CSODA ismétli önmagát, oly annyira, hogy azóta csak ezt a kenyeret esszük, vagyis boltit nem veszünk/vettünk. Minden egyes alkalommal, mikor kiveszem a sütőből, olyan jó érzés tölt el. Mint írtam, agyagtálban sütöm, és számomra tényleg csoda történik, mikor a sütési idő vége előtt leveszem a tetejét, hogy színt kapjon, mert mikor beteszem "csak" egy veknire formázott, felül három vágással ellátott kelt tésztát fedek le, viszont ami a szemem elé tárul a fedő felemelésekor, az tényleg csoda. Ja és mindig muzsikál, és mire kihűl, szép cserepes a héja. Az alábbi kenyér tegnap sült, de ahogy néztem az előbb, ma is varázsolnom kell, mert kb két szeletnyi maradt! :) 2011.02.13. 2011.02.13. 2011.03.03.

Megérkezett! :))))))))

Kép
Januárban Raindrop játékot hirdetett, és mikor sorsolt, kihúzásra került a nevem . :)  Nem nagyon akartam hinni a szememnek, de mégis nyertem 6 db kovácsolt vas szalvétagyűrűt. Mai napon megérkezett, és nagyon nagyon szépek, és nagyon tetszik! Köszönöm!

Hajtogatott, kelt, sajtos kocka

Kép
Ezt még régebben készítettem, csak elmaradt a posztolása. Hozzávalók a tésztához:  4 dl tej,  1,5 dl víz,  2 tk cukor,  1,5 ek só,  45 dkg finomliszt,  45 dkg rétesliszt 4 dkg friss élesztő    Közé, és a tetejére 8dkg olvasztott vaj, és 30dkg reszelt sajt. A tészta hozzávalóiból lágy kelt tésztát dagasztunk, lehet géppel is, kézzel is. Kelesztő tálban duplájára kelesztjük. Majd lisztezett felületen kézzel ellapogatjuk, és 5 egyenlő részre vágjuk. Egyenként kinyújtjuk őket, a lehető legnagyobb, és legvékonyabb téglalap alakúra. Minden réteget megkenünk olvasztott vajjal, és szórunk rá reszelt sajtot. Mikor az utolsó réteg is kész, késsel négyzetekre vágjuk, és tepsire tesszük. Mielőtt sütőbe tesszük, hagyjuk még kelni a tepsin, majd 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük. Mivel nekem két tepsi lett, így hőlégkeveréssel sütöttem, tehát aki nem úgy csinálja, annak lehet hogy 25-30 perc kell mire megsül.  

Ismét....

Kép
....Kombe. Korábban már csináltam ITT nem is egyszer, és most megint sorra került. Nem is írom le, megint, csak annyit, hogy a töltelék most már volt. Nem is írok adagot. A szósz a végére egy nagy tejfölös pohár 3/4-éig ért. Került bele kenőmájas, piros-arany, ketchup, egy kis tejföl, és pici só és bors. Amint korábban is írtam, a szósz amit beletöltünk a saját fantáziánkra van bízva. A szószra került még lecsó kolbász darabolva, kb 5dkg. A tetejét csak tojással kentem meg. Mi így is szeretjük, és mindig hamar elillan a tepsiről.

CSODA sült a sütőmbe

Kép
Igen! NAGYBETŰS csupa NAGYBETŰS CSODA! Nem hittem volna, hogy sikerül. Limara mindennapi fehér kenyerét sütöttem meg, ahogy előírta. Majdnem. Nincs 8 l -es kacsasütő jénaim, de van egy agyag TURI tálam. Úgy voltam vele, megpróbálom, ha más nem leveszem idő előtt a tetejét. És mégis elfért benne. Mikor levettem a tetejét, szó szerint sírva fakadtam, hogy micsoda gyönyörűség van az én sütőmben. Hát még ez a masina sem látott ilyet. :) Nincs sajnos szilikonos sütőpapírom, így a simával próbálkoztam, méghozzá, úgy, hogy bekentem olajjal. Viszont nem voltam alapos, mert van olyan hely, ahol a kenyér és a papír eggyé lettek, de nem baj, majd levágjuk. Elsőre nagyon nagyon örülök, hogy ilyen lett. Nem vezetek félre senkit, elmondom, hogy korábban már próbálkoztam sütéssel gépben is, és sütőben is, de nem lettek ilyen szépek. Finomnak finomak voltak, de kicsik maradtak. Gondolom itt az öreg-tésztának is van szerepe. Azt tegnap készítettem el. Ma pedig ezt a csodát. Még hűl, és ha majd megkó