2011. december 4., vasárnap

Dobos krémmel töltött torta, tejszínes díszítéssel

Apukámnak készült októberben szülinapjára. A Kiskukta dobos krémjét készítettem el a 4 tojásosat. 

Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 200 g cukor (tehetünk hozzá vaníliát is, de nélküle is nagyon jó)
  • 2 ek kakaó
  • 100 g étcsoki
  • rum ízlés szerint
  • 200 g vaj (nem margarin)
"Olyan keverőtálat választunk amit tehetünk gőz fölé is. Választunk mellé egy edényt, amibe pont belefér, ebbe 2-3 ujjnyi vizet teszünk, forrni tesszük. Előkészítjük az ízesítőket, a csokit apróra vágjuk, a kakaót kimérjük. A rumot is készítsük a kezünkhöz.A keverőtálba kimérjük a cukort és rátörjük a tojást, mixerrel felhabosítjuk. A már forró gőz fölé tesszük, és addig kevergetjük, míg belenyúlva kellemetlenül forrónak nem érezzük a habot. (Ez, ha már forr a  víz, olyan 5 perc főzést jelent 6 tojásos krém esetén.) A forró krémre szitáljuk a kakaót, beleöntjük a csokit is, majd jól elkeverjük benne.  Ekkor még jó lágy, de nem kell megijedni, krém lesz belőle. Szobahőre hűtjük, majd 3-4 órára hűtőbe tesszük, hogy jól lehűljön. A nagyon lágy vajat rátesszük a hideg alapra,majd együtt jól kihabosítjuk."

Piskóta hozzávalói:
2 tojásos (kb. 21-22 cm átmérőjű laphoz)

  • 100 g cukor+ 40 g a habba
  • 175 g liszt
  • 75 ml olaj
  • 75 ml tej
  • 2 tojás
  • 1/2 cs sütőpor

A tojásfehérjét felverem, majd hozzáadom a cukrot, és kemény habbá verem. A tejet, olajat, tojássárgát és a cukort elkeverem, éppen csak annyira, hogy elvegyüljön. Rászitálom a sütőporos lisztet, és kikapcsolt mixerrel óvatosan összekeverem, majd magas fokozaton 1,5-2 percig keverem a mixerrel, amíg sima állagú, és kicsit világosabb lesz.  Majd kb 3-4 részletben hozzáadom a fehérjehabot, és óvatosan összekeverem.
Ezután  20 cm-re állított tortagyűrűbe teszem, aminek csak az alján van sütőpapír. Mielőtt a sütőbe teszem, habkártyával a tortagyűrű oldalára fel kel húzni a piskótát, ugyanis sülés közben ennek mentén fog felkapaszkodni a piskóta, és nem lesz alacsonyabb a piskóta széle, mint a közepe.  160-170 fokon, elektromos sütőben 40 percig sütöm , alsó-felső sütéssel, (nincs hőlégkeverés) Mielőtt kivesszük, végezzünk tűpróbát. 
 
A kihűlt tortalapot ketté vágjuk, egyik lapot a tortagyűrűbe tesszük, majd megtöltjük a krémmel, rá a másik lap, és mehet a hűtőbe. Kívül is a dobos krémmel vontam be, hulalával, és egy tábla késsel darabolt csokival díszítettem.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése