Az előző bejegyzésben lévő tortát, mint már írtam, duplán készítettem el. Ugyanis szombaton a Húgomén kívül, másik születésnapra is hivatalosak voltunk. Íme a másik torta, csak a díszítés tér el.
Egyik kedves kolléganőmnek volt a szülinapja, és arra készült. 20 cm volt kb az átmérője, tehát nem nagy. Sima piskóta volt 4 tojásból az alap. A töltelék pedig 2 dl tejszín, 1 tábla csoki és egy kis zselatin. A tejszínt felforraltam, beletettem a csokit, majd kihűtöttem. Hidegen habbá vertem, közben tettem bele egy teáskanál feloldott zselatint. A csokigallért pedig sütőpapíron készítettem. Előbb a fehér csokit olvasztottam, és a pöttyöket készítettem el, majd a barnát és azt is ráterítettem a papírra. Utána vártam, hogy dermedjen, de még ne törjön, és rátekertem a torta oldalára. A tetejét fehér csokival, és csoki forgáccsal díszítettem.
Mi is lehetne az első bejegyzésem, mint a hamburger. Egyik kedvencem, viszont nem ettünk gyakran, mert drága. Tegnapelőtt a http://limarapeksege.blogspot.com/ oldalon megtaláltam Limara receptjét a hamburger zsemlére. A képei alapján olyannak tűntek, amiket az itthoni hamburgeresnél lehet kapni. Tegnap ki is próbáltam, és az eredmény elképesztő! Eredeti recept Limara oldaláról : "Hozzávalók: 2 dl langyos tej 2 ek. cukor 1 tk. só 40 g olaj 1 tojás 100 g joghurt 60 dkg liszt 2 dkg élesztő Mindent bepakolok a gépbe, majd hagyom, hogy a gép dolgozzon helyettem. Miután megkelt, lisztezett felületre borítom és 9 egyforma, kb. 120 g-os darabba vágom a tésztát. Egyenként megformázom a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire ültetem őket. Hagyom ismét duplájára kelni, lekenem felvert tojással, megszórom szezámmaggal és 180 fokos sütőben sütöm kb. 18 pecig. " Egyébként a recepten annyit változtattam, hogy joghurt helyett 15%-os tejfölt tettem bele, és olajbó
Nagyon egyszerű feltéttel készítettem, mert a kevesebb néha több. És jobban is ízlik, mint amit anno csináltam, és minden volt rajta egyszerre. A tésztát kb fél kiló lisztből csináltam, úgy, hogy fele finom, fele rétes liszt. Hozzávalók: kb 25 dkg rétesliszt kb 25 dkg BL55 (finomliszt) 1 tojás 1 tk só 2 tk cukor 4 dkg élesztő kb 2,5-3 dl tej 1 ek olaj. Ebből kézzel lágy tésztát dagasztottam, majd letakarva hagytam kelni. Nem vettem elő a kenyérsütő gépet, mert mire előszedem, mindent belemérek, addig félig kidolgoztam, és így jobban érzem az összetevők arányát, mint a géppel. Keleszteni amúgy sem jó a gép, mert alul túlmelegszik, felül meg hideg marad a tészta, és még kérge is lesz. Szóval műanyag kelesztő tál, abban dolgozom ki, (mivel nincs meg a teteje) így általában folpackkal szoktam letakarni. A szószhoz kb másfél liter házi paradicsomlevet tettem fel főni, és egy kicsi sót, borsot, meg oregánót tettem bele. Majd később beledaraboltam egy nagyobb gerezd fokhagy
Megjegyzések
Megjegyzés küldése