Sonkás-sajtos lepénykenyér
Mesi receptjéből kiindulva kezdtem neki ennek a finomságnak. A vége az lett, hogy egyszerűbb legyen, hogy a tésztát feleztem, egyiket a tepsi aljába nyújtottam, a másik felét meg a tetejére.
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt (40dkg finomliszt, 20 dkg rétesliszt)
- 2,5-3 dl víz
- 1 ek cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2 tk só
- 1 ek ecet (elhagyható)
- és 3 ek olaj, vagy olvasztott zsír
Hozzávalók a töltelékhez:
- Szabadon, ízlés szerint variálható. Amit én tettem bele.
- 1 nagy tejföl, fokhagymával, sóval borssal ízesítve
- sonka,
- vöröshagyma karikák
- és egy tömlős sajt
Az egész tetejére:
- 1 tojás felverve,
- és reszelt sajt.
A tészához a lisztet, és sót tálba teszem, összekeverem, a langyos vízbe teszem a cukrot, és az élesztőt. Mikor felfutott, akkor lágy, hólyagos tésztát dagasztok belőle. A zsiradékot akkor gyúrom bele, mikor már majdnem teljesen összeállt a tészta. Letakarva megvárom míg kétszeresére kel, és akkor az egyik felét a tepsibe nyújtom, majd megkenem a fűszerezett tejföllel, ráteszem a sonkát, hagymát, és a sajtot rányomom.
![]() | ||
Itt még a tömlős sajt nincs rajta, de nem maradt ki belőle. |
Ezután kinyújtom a tészta másik felét az egész tetejére. ráigazítom, és körben a szélénél az alsó tészta szélét visszahajtom a felsőre. Egy tojást felverek, megkenem és reszelt sajtot szórok rá.
Majd amíg a sütő bemelegszik, pihen. Én 250 fokon 20 percig sütöttem, alsó felső sütésen.
Olyan gyorsan kellett felszelnem, hogy egybe készen nem is tudtam lefotózni.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése