Tejszínes torta
Húgom szülinapja volt 10-én, és készítettem egy tortát neki.
5 tojásos piskótát csináltam, amit Kricky receptje alapján csináltam
- 5 tojás
- 15 dkg finomliszt
- 5 dkg rétesliszt
- 1 cs. sütőpor
- 1 dl olaj
- 1 dl tej
- 20 dkg cukor
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, a sárgásához hozzákeverjük a cukrot, a tejet és az olajat. Majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet. Végül a felvert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk. 170-180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük, illetve tűpróbáig.
Ebből kettőt csináltam, mert egy másik szülinapra is mentünk, de azt a tortát majd következőleg teszem fel ide.
Krém:
- 1 nagy doboz tejföl
- cukor (nem tudom mennyi, én csak öntöttem a tenyerembe, és négy nagy maroknyit tettem bele)
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 dl tejszín
- 1 dl víz ( ha kicsit kevesebb nem baj)
- 1 csomag zselatin
A tejfölt a cukorral, vaníliás cukorral és a tejszínnel összekevertem, és állni hagytam egy kicsit, hogy a cukor feloldódjon. Mikor már nem hallottam a cukor sercegését a tál alján, akkor mixerrel habbá vertem a krémet. Majd a zselatint feloldottam egy kicsi vízben gőz felett, (lehet hogy nem volt egy dl, éppen csak annyit öntöttem rá, hogy folyékony legyen), a krémből kevertem hozzá annyit, hogy lehűljön (kb 4 ek) utána az egészet a krémhez öntöttem, közben mixerrel kevertem. Ezután a két tortára fele fele arányban ráöntöttem. A felső tortalapot rátettem, és ment a hűtőbe hűlni. Aki szereti a sok krém kevés piskóta tortát, az megteheti, hogy 4 tojásos piskótát csinál, és a fenti adag krémet egy tortába teszi. Egy könnyen kezelhető, és nem túl folyós krém, tehát egy tortában is megáll, csak legyen ideje kihűlni, és legyen forma, amiben dermed.
A torta kb 4-5 órát töltött a hűtőben. A külsejét csoki ganache-al bevontam ( 100ml tejszínt forraltam, abban feloldottam 100g csokit). És ment a hűtőbe dermedni (erre kb 1 óra volt)
ez most kinek lett??????,
VálaszTörlésSzia!
VálaszTörlésOtt van az első sorban, hogy a húgomnak, Zsuzsinak! :))
puszi: kereszt