Boci torta
Eltelt egy év, és magamnak kellett megint tortát sütnöm. Mostanság elég elhavazott voltam/vagyok, és sem alapanyagom, sem energiám, de még kedvem sem volt fondant-ot gyúrni. Így egyszerűsítettem a torta bevonását, simán tejszínhabot kapott.
A piskóta a mostanság szokásos Kricky piskótája lett.
Hozzávalók:
- 20 dkg finomliszt
- 5-10 dkg rétesliszt
- 25 dkg cukor
- 1 sütőpor
- 6 tojás
- 1 dl olaj
- 1 dl tej
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük, a sárgásához hozzákeverjük a cukrot, a tejet és az olajat. Majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet. Végül a felvert tojásfehérjét óvatosan beleforgatjuk. 180 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd 160 fokra visszavéve a sütőt tűpróbáig sütjük. Ha esetleg nagyon barnulna a teteje, akkor szoktam rá tenni vagy egy darab sütőpapírt, vagy alufóliát. Ha kész, rácson hagyom kihűlni.
A krém az megint improvizáció volt.
Hozzávalók:
- 250g túró
- 1 doboz tejföl ( most 350g-os volt)
- 4 marék cukor ( egyébként ízlés szerint lehet több, vagy kevesebb is)
- 1 dl tejszín (Hulala, és lehet több is)
- 1 cs. étkezési zselatin
- pici víz
- 100g tejcsoki késsel durvára vágva
A túróra ráöntöttem a cukrot, és a tejfölt, és botmixerrel összekevertem, hogy minél kevésbé legyen darabos. Utána beletettem a tejszínt, és tovább mixeltem. Ettől eléggé összeállt. Ekkor egy pici vízbe tettem a zselatint, és felolvasztottam. A zselatinba kanalaztam a krémből, majd hozzákevertem a többi krémhez. Mikor kész lett hozzákevertem a darabolt csokit, és megtöltöttem a három felé vágott piskótát. Az alsót visszatettem a formába, majd a krém felét ráöntöttem, majd a középső lapot is rá tettem, és a krém másik felét, amit a felső lappal befedtem. Ment a hűtőbe, és kb 4 órát pihent a hidegben. Ennek a krémnek kevesebb is elég, mert elég hamar dermed.
A díszítéshez szükséges:
- csikis tortadara
- 100g tejcsoki olvasztva
- 4 dl tejszín
A tejcsokit gőz fölött felolvasztottam, majd egy sütőpapírra kentem, és a hűtőbe tettem.
A tejszínt felvertem, és bevontam a torta külsejét. A tetejét megszórtam csokidarával, majd rányomtam a habvirágokat. Az olvasztott szétkent és visszadermesztett csokit darabokra törtem, és az oldalára tettem. És ennyi. Isteni lett.
Te Kata!Ez a bocitorta...ez kész!!!! Nagyooon cuki! :-D
VálaszTörlésalighanem rákattanok a gasztroblogodra is... depláne hamarosan nekem is szülinai tortát kellene gyártanom.Majd jövök 5letekért ;-)
Nagyon ötletes recept, meg is csinálom.Nagyon lesz. :D Anyukám szülinapjára tökéletes lesz. :)
VálaszTörlés*"Nagyon FINOM lesz." (hogy hagyhattam le ezt a szót...)
VálaszTörlés